I samarbeid med Ybarra
kjøkkenbenk med stekepanne og Ybarra olivenolje
Tema Olivenolje

Slik steker du med olivenolje

Ikke bare har olivenolje mange bruksområder, det har også mange helsefordeler. Her er en innføring i hvordan (og hvorfor) du bør bruke olivenolje i matlagingen.

Olivenolje er en sentral ingrediens i middelhavskostholdet, men også et fast innslag på norske kjøkken. Utvalget er stort, og bruksområdene er også flere enn mange kanskje tror. Visste du for eksempel at olivenolje er ypperlig til både steking og baking.

Hvorfor olivenolje?

Olivenolje er et fint alternativ til margarin og smør til steking, da det tåler høyere temperaturer. Men i tillegg til de praktiske grunnene, kan det ha helsefordeler å bytte ut smør og hard margarin til fordel for olivenolje.

Olivenolje er historisk brukt mye i middelhavskostholdet, som er kåret til det sunneste kostholdet flere år på rad. Ifølge Statens kostråd har olivenolje lite mettet og mye umettet fett, og anbefales derfor å bruke foran smør og hard margarin i matlaging.

Slik velger du riktig olje til steking

Det finnes mange alternativer på markedet, men aller best passer en mild olivenolje som tåler høy temperatur, for eksempel Ybarra Original olivenolje, som har vært Norges mest solgte olivenolje gjennom flere år.

Extra virgin olivenolje, som i hovedsak er en kaldpresset olivenolje, har en sterkere smak som kan komme til å dominere det som tilberedes. Kaldpresset olje passer derfor bedre som smakstilsetning, i for eksempel dressinger og salater.

En mild olivenolje passer godt til steking og baking, mens en mer smaksrik Ekstra virgin olivenolje gjør seg best i dressinger eller salater.

Hvordan steke med olivenolje

Når du skal steke med olivenolje må du være bevisst på at oljen blir varm uten synlige tegn, i motsetning til margarin og smør som endrer utseende. I likhet med alt annet stekefett har olivenolje et røykpunkt. Det vil si at når det blir for varmt vil det begynne å ryke, og oljen vil brytes ned.

Der vanlig smør har et røykpunkt på mellom 150-180 grader, ligger olivenoljens røykpunkt på 210-220 grader. Vanlig steketemperatur ligger på 140-160 grader, så det skal mye til å overopphete oljen. Ettersom olivenolje også tåler høyere temperaturer enn mange andre matoljer, egner den seg i tillegg til frityr.

Nedenfor kan du se tre forskjellige måter å gå frem på for å steke kylling, laks eller biff i olivenolje:

Tekst Spoon Agency
Foto Spoon Agency
Publisert 04.10.2022
Oppdatert 04.10.2022

Mer fra Ybarra