Dette er forskjellen på matolje, smør og margarin
Matolje, smør og margarin har mange av de samme bruksområdene. Det finnes likevel noen viktige forskjeller det er verdt å merke seg.
Fiskefileten ligger klar på en tallerken, stekepannen står klar og valget står mellom matolje, smør eller margarin. Gammel vane får deg kanskje til å strekke deg etter smørpakken, men skal du velge med (eller for) hjertet, bør du heller ha litt olivenolje i pannen når du steker mat.
Mykt i kjøleskapet
Både nasjonal og internasjonal forskning konkluderer med at det å bytte ut mettede fettsyrer med flerumettede fettsyrer i kosten, senker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Umettede fettsyrer finner du mye av i matoljer, som olivenolje, samt i flytende og myk margarin.
Smør, hardt margarin, palmeolje og kokosfett inneholder derimot langt mer mettet fett. Til sammenligning er det mindre enn 25 gram mettet fett per 100 gram olivenolje, mens samme mengde smør inneholder 53 gram mettet fett.
Hvis du er usikker på hva slags fett du har foran deg, er det en grei huskeregel at jo mykere produktet er ved kjøleskapstemperatur, desto mer umettet fett inneholder det.
Olivenolje er bra til steking
Men olivenolje egner seg da ikke steking, tenker du kanskje? Dette er en myte det er litt uklart hvor har sin opprinnelse, men det stemmer i alle fall ikke.
I middelhavslandene er det like vanlig å bruke olivenolje til steking som til annen matlaging, og det er det gode grunner til. Ikke bare er olivenoljen et godt valg for helsen, den tåler også høyere temperaturer i pannen enn smør.
Også kaldpressede ekstra virgin olivenoljer av god kvalitet kan egne seg til steking, men de fleste foretrekker å bruke en raffinert olivenolje som har en mildere og mer nøytral smak.
Du kan fint steke kylling i olivenolje.
Olivenolje har høyere røykpunkt
Mens smøret har røykpunkt på 150-180 grader, er olivenoljens røykpunkt på 210-220 grader. Dette er også høyere enn flere andre vegetabilske oljer, som har røykpunkt på 180 grader og lavere.
Vær oppmerksom på at det ikke er bra å overopphete stekefettet – heller ikke olivenolje. Noen tror at det dannes transfett når olje varmes opp, men det er ikke riktig. Det som skjer når oljen oksiderer ved for høy temperatur, er at den smaker vondt og det dannes ugunstige stoffer – akkurat som ved overoppheting av smør og margarin. Dersom det begynner å ryke fra pannen, skal du helle ut oljen, tørke over pannen og begynner på nytt.
Normal steketemperatur ligger som regel på mellom 150-200 grader.
Se gjerne denne oversikten over hva de forskjellige typene stekefett egner seg til, og hvordan det lages:
Ybarra original olivenolje inneholder 15 prosent ekstra virgin olivenolje, og er en mild olje som passer svært godt til steking.
Olivenolje
- Slik lages den: Olivenfrukten knuses til en slags pasta, og så presses oljen ut av dette. Ekstra virgin olivenolje består av 100 prosent naturlig fruktolje, mens en raffinert olivenolje er bearbeidet slik at den tåler høyere steketemperatur, og tilsatt minimum 1 prosent virgin eller ekstra virgin-olje for en rundere smak.
- Egner seg til: Baking, steking, i dressinger og sauser.
- Røykpunkt: 210-220 grader
Smør
- Slik lages det: Smør lages av fløte. Fløten blir først pasteurisert og deretter syrnet ved hjelp av renkulturer av melkesyrebakterier. Deretter blir fløten kjernet til smør.
- Egner seg til: baking, steking og i sauser.
- Røykpunkt: 150-180 grader
Margarin
- Slik lages det: Margarin lages av planteolje som gjennomgår en kjemisk prosess for at den skal bli hard, og er ofte tilsatt salt og melkepulver.
- Egner seg til: Baking, steking og i sauser
- Røykpunkt: Rundt 200 grader