Seks ting du kan bruke oliven til
Oliven er en sunn og smakfull råvare som kan brukes til langt mer enn du tror. Her er våre seks beste tips til hva du kan bruke oliven til.
Til tross for at oliven kanskje er mest kjent for sin smakfulle olje, er også olivenfrukten en svært anvendelig råvare som både kan spille hovedrollen på tallerkenen og løfte andre retter til et nytt nivå.
Når vi snakker om oliven, er det Kalamata-oliven fra Hellas som har ord på seg å være blant de beste man kan spise. Disse får du blant annet tak i fra greske GAEA, som er størst på oliven i det norske markedet.
Her får du våre beste tips til hva du kan gjøre dersom du har et glass eller to med oliven tilgjengelig, enten du er på utkikk etter en selvskreven gjest til tapasbordet, en smaksforsterker til gryteretten eller sunn og god snacks til kveldskosen.
1. Oliven i salaten
De fleste er nok kjent med å bruke oliven i den klassiske greske salaten med fetaost, rødløk, tomater og persille, men også andre sommerlige salater blir enda bedre med en håndfull oliven. Bruk marinerte eller fylte oliven for å skape nye og spennende smakskombinasjoner, eller la den salte og litt bitre olivensmaken løfte andre mindre fremtredende ingredienser – som for eksempel tunfisk og tomater.
Tips! Bland sorte og grønne oliven for en spennende smakskombinasjon.
Se etter GAEAs pizzatopping og salattopping: Praktiske poser med ferdig oppdelte oliven
2. Oliven som pizzatopping
Olivenolje er en viktig ingrediens i både pizza- og focacciadeig, og det er derfor ingen overraskelse at også oliven fungerer ypperlig som topping til begge disse brødbaserte rettene. Det vanligste er å bruke sorte oliven, men her er det også lov å prøve seg frem med grønne, fylte og marinerte varianter for å finne den kombinasjonen du liker best.
3. Lag oliventapenade
Ønsker du å gjøre ekstra stas på råvaren, kan du lage en smakfull og spennende tapenade av oliven. Tapenade er en skikkelig smaksbombe av en olivenpuré som er overraskende enkelt å lage. Server den som tilbehør til tapas eller grillmat, på ristet brød eller som topping til supper, kjøtt eller skalldyr. Er du ekstra eventyrlysten, kan du tilsette en skje tapenade i pizzasausen for et ekstra smaksløft.
Oliventapenade kan lages med både grønne og sorte oliven. Her får du oppskrift på begge deler:
4. Spis oliven som snacks
Den enkleste og kanskje beste måten å spise oliven på, er som snacks. Mange tenker kanskje først og fremst på potetgull som det naturlige alternativet når de har lyst på noe salt, men også her burde oliven være en selvskreven kandidat. Sunnere er det også! Sett frem en skål med oliven på stuebordet, og nyt med god samvittighet.
Tips: Det finnes mange forskjellige typer oliven, med ulikt fyll, marinade og smaksprofil. Prøv deg frem og finn den typen som passer dine preferanser best.
5. Oliven til tapas
Som nevnt innledningsvis, er oliven en viktig del av tapasbordet. I tillegg til å være én av de enkleste rettene å forberede, passer oliven utmerket sammen med resten av de klassiske tapassmakene. Server oliven i skåler og varier gjerne mellom marinerte, fylte, sorte og grønne oliven. Enklere blir det rett og slett ikke.
Tips: Sett frem tannpirkere sammen med olivenskålene slik at det blir lettere for gjestene å forsyne seg.
6. Bruk som smaksforsterker
I tillegg til å fungere godt både som topping og snacks, fungerer også oliven ypperlig som smaksforsterker i kraftige kjøttretter, pastasauser eller gryter, som for eksempel bacalao. Kutt oliven i mindre biter for å «spre» smaken, eller tilsett dem hele rett i gryta. Den spennende kombinasjonen av salt og naturlig bitterhet kan virkelig gjøre underverker!
Dette er forskjellen på grønne og sorte oliven
Du vet kanskje at det finnes både sorte og grønne oliven, men vet du egentlig hva som er forskjellen på dem? Hovedsakelig handler det om når de blir høstet.
- Sorte oliven høstes som regel i overgangen fra høst til vinter, altså november og desember. Den mørke fargen kommer av at olivenene får modne i solen mens de henger på treet. Disse modnes i hovedsak mellom 7-9 måneder, litt avhengig av værforhold som vind, sol og regn. Sorte oliven har mindre bitterhet enn de grønne, og en mykere konsistens.
- Grønne oliven plukkes vanligvis i begynnelsen av høstsesongen, altså mellom september og oktober, når de fortsatt er umodne. Grønne oliven har en fastere og saftigere konsistens, samt en nøtteaktig og mer bitter smak.