Derfor er Kalamata blant de beste olivenene du finner
Visste du at alle greske oliven håndplukkes for å bevare kvaliteten? Den populære Kalamataolivenen har i tillegg en annen egenskap som gir den unike, gode smaken.
Kalamataoliven har en form som små, litt spisse mandler og er mørk fiolett, nesten svarte i fargen etter å ha modnet på oliventrærne. De er fete og fyldige i smaken og kan bringe frem minner fra en ferie i Hellas allerede fra første munnfull.
Kalamata er, i tillegg til Halkidiki og Amfissa, en av de mest kjente olivensortene som dyrkes i Hellas og er egnet til å spise.
Derfor har Kalamata høy kvalitet
Kalamata kommer opprinnelig fra Kalamata-området i Peloponnes, sør i Hellas. Halkidiki kom opprinnelig fra Halkidikiområdet, de er store og grønne oliven som høstes tidlig. Amfissa er grønne eller svarte, helt runde og litt mindre enn Halkidiki. Både Kalamata- og Amfissatreet har den egenskapen at treet trekker tilbake bitterheten i olivenen, som gjør at den blir spiselig når den blir behandlet.
Hellas har også lange tradisjoner for å lage ekstra virgin olivenoljer av høy kvalitet.
Den mørke fargen på Kalamataolivenen kommer av at olivenene får modne i solen mens de henger på treet.
Grekerne er svært opptatt av kvalitet og håndplukker olivenene fra trærne, slik beholdes den gode kvaliteten helt til de legges i saltlake etter plukking.– En oliven fungerer omtrent som et eple. Hvis den faller ned, får du et brunt merke på den innenfor skallet som skyldes oksidering.
Hvis olivenene plukkes med maskin, ristes de ned på bakken, og man får små skader som svekker smaken sammenlignet med håndplukkede oliven, forklarer kokk og olivenkjenner Mats Johansson i Haugen-Gruppen, som blant annet distribuerer greske kvalitetsprodukter fra GAEA til det norske dagligvaremarkedet.
Oliven med stein er best
Man sier at en perfekt oliven er plukket dagen før den er moden. Den mørke fargen på Kalamataolivenen kommer av at olivenene får modne i solen mens de henger på treet. Kalamata får du kjøpt både uten og med sten og de er litt mykere i konsistensen enn mer umodne, grønne oliven.
– De beste olivenene er de du får med stein i. Det er fordi når du tar ut stenen får du oksidering, det samme som skjer med epler, og det kan bli litt brunt. Dessuten tar olivenen til seg saltlaken fra innsiden når den er åpen inni, sammenlignet med når den ligger hel og ikke er skadet.
Kalamataoliven smaker nydelig som snacks eller i en salat.
– Kjøp deg en god fetaost og noen fine tomater, så mikser du lett sammen en gresk salat. Der hører Kalamataoliven hjemme, den tilfører en smak av umami til salaten, fastslår Mats Johansson.