I samarbeid med GAEA
Liten glassflaske med olivenolje og en hel, rød chili
Tema Gresk mat

Er oliven sunt? Få svar på de 10 vanligste spørsmålene om oliven her

Hva er Kalamata-oliven, er oliven en frukt, og hva er forskjellen på sorte og grønne oliven? Her er svarene på det flest spør om rundt oliven.

Selv om oliven ikke naturlig vokser så langt nord som Norge, er den et fast innslag i våre matbutikker. På norske middagsbord er oliven ofte representert på pizza, men den populære middelhavsfrukten har mange bruksområder, blant annet i utvinning av olivenolje.

Greske GAEA er blant verdens mest prisbelønte produsenter av oliven og olivenprodukter. De produserer sine produkter på tradisjonelt gresk vis, helt fri for tilsetningsstoffer og konserveringsmidler. Med olivenen i fokus er ønsket deres å fremme den greske livsstilen slik den alltid har vært – tradisjonsrik og enkel.

10 fakta om oliven

Vi nordmenn har i stadig større grad inkludert både olivenolje og oliven i vårt kosthold, men det er fortsatt en del spørsmål som ofte stilles rundt både opprinnelse, bruksområder og næringsinnhold.

Her har vi derfor samlet svarene på de oftest stilte spørsmålene om oliven:

Hva er oliven?

Oliven er fruktene som vokser på oliventreet. Oliven er steinfrukter, og blir ca. 3 cm lange. De kommer i flere farger, vanligst grønn og sort.

Er oliven en frukt?

Ja, oliven vokser på det flerårige oliventreet og er da per definisjon en frukt, eller enda mer nøyaktig: En steinfrukt.

Hvor dyrkes oliven?

Oliven kommer opprinnelig fra Vest-India, men dyrkes nå i middelhavsklima, som i land rundt Middelhavet, i India, Australia og Amerika. Oliven vokser på oliventreet, som ofte dyrkes på store åkre.

Er oliven sunt?

Ja, fersk oliven er sunt. Fersk oliven inneholder mye sunt fett, samt flere næringsstoffer, som vitaminer, mineraler og kostfiber og antioksidanter. Oliven som ligger i lake eller olje, inneholder også salt og/eller ekstra fett, og er derfor ikke like sunne som ubehandlet oliven.

Oliven passer blant annet perfekt i en enkel pastasalat.

Hvor mange kalorier er det i oliven?

Én fersk oliven inneholder ca. 5 kalorier. I 100 gram fersk oliven er det ca. 115 kalorier.

Hva kan man lage med oliven?

Oliven kan blant annet brukes i salat, på pizza, i tapas, i tapenade eller spises som snacks.

Hva er forskjellen på grønne og sorte oliven?

Alle oliven er i utgangspunktet grønne, og de blir mørkere etter hvert som de modnes. Imidlertid plukkes de fleste oliven mens de fortsatt er grønne, da disse har en fastere konsistens. Naturlig modnet oliven har nemlig en myk tekstur som gjør de vanskeligere å håndtere, fordi de lett blir ødelagte.

For å unngå dette, får det vi kjenner som sorte oliven hjelp til å modnes ferdig i underjordiske tanker, ved å tilsette en blanding av lut og salt som gir oksidering. Et fargestabiliseringsmiddel bidrar til at de modnede olivenene får en sterkere, sort farge.

Unntaket er blant annet greske Kalamata-oliven, som er mørk fiolett i fargen. Den fargen har de fått helt naturlig, da disse olivenene får henge på treet og modnes i solen helt til de høstes for hånd.

GAEA Økologiske Katamata-oliven i pose inneholder verken lake eller konserveringsmidler.

Hva er Kalamata-oliven?

Kalamata-oliven har fått navnet fra området Kalamata sør i Hellas, der oliventypen opprinnelig stammer fra. Kalamata-oliven er små, har en svakt spiss form, er myke i konsistensen og mørk fiolett. Den mørke fargen kommer av at den har blitt helt moden på treet før den plukkes

Kalamata-oliven anses å være en av de beste olivenene, siden den får henge lenge i sola. Mens mange oliven er naturlig bitre, trekker Kalamata-treet bitterheten tilbake i stammen når olivenene får henge til de har blitt naturlig modne og mørke i fargen.

Hvor lang holdbarhet har oliven?

Oliven i lake kan holde i to uker i åpnet tilstand, ofte lengre. Dersom du ser mugg i glasset, skal alt kastes. Dersom det lukter og ser normalt ut, kan det spises.

Kan man spise oliven når man er gravid?

Ja, du kan spise oliven når du er gravid. Se Matportalen.no for liste over matvarer man bør unngå.

Tekst Spoon Agency
Foto Spoon Agency
Publisert 10.10.2022
Oppdatert 11.10.2022

Mer fra GAEA