I samarbeid med Ybarra
spanske kjøttboller, patatas bravas og gambas al ajillo
Tema Tapas

Slik lager du juletapas: Dette er de mest populære rettene

Smaken av ekte spansk tapas er en deilig avveksling fra den tunge julematen. Med disse tipsene er det også utrolig enkelt å få til.

Vi holder en knapp på de tradisjonelle spanske tapasrettene til jul, men har du mye medisterkaker og ribbe til overs, er det ikke noe i veien for å mikse inn litt norsk juletapas i tillegg.

Velg det beste tilbehøret

De fleste dagligvarebutikker selger autentiske tapasprodukter fra blant annet Ybarra, som er størst i Norge på spanske oliven og olivenolje. I litt mer velassorterte butikker kan du også finne såkalte bocaditos, brødsnacks som er en naturlig del av det spanske tapasbordet.

Tapas med Snatts bocaditos

Variantene fra den spanske kvalitetsprodusenten Snatt’s er laget av 100 prosent naturlige ingredienser, bakt i ovnen og kommer i smakene hvitløk og persille, samt tomat og basilikum. Disse er perfekte å servere som tilbehør til tapasbordet, men også som fingermat, såkalte pintxos, toppet med for eksempel spekeskinke og spansk alioli.

Ybarra er størst i Norge på spanske oliven.

Slik beregner du riktig mengde tapas

En annen fordel med tapas, er hvor enkelt det er å justere mengden opp eller ned. Enten dere bare er to som skal kose dere til middag, eller dere har planlagt selskap med flere gjester.

Vanligvis beregner vi 500-600 gram mat per person, inkludert tilbehøret. Da bør rundt halvparten av dette være kjøtt eller fisk, mens resten er salater, focaccia eller brødsnacks, oliven, ost, alioli og en god olivenolje.

Det er fint å ha et utvalg forskjellige oliven. I tillegg til de klassiske grønne og sorte, finnes det også fylte tapasoliven fra Ybarra.

Mange ser også på en god Manchego og serranoskinke som en selvsagt del av tapasbordet, eller hva med noen av de norske kvalitetsskinkene?

De mest populære tapasrettene

Trenger du flere tips til hva du kan sette på bordet, er dette noen av de mest populære tapasrettene:

Nordmenns spanske favoritter

Ybarra har vært en favoritt i Norge i over 30 år, og har over 175 år med tradisjoner fra den spanske byen Sevilla. Ikke bare er Ybarra Norges mest solgte olivenolje, de er også blant de største på autentisk spansk alioli samt spanske oliven. En serie med fylte tapasoliven på glass, er blant de nyeste produktene du finner i norske dagligvarebutikker.

Snatt’s kommer fra den spanske familiebedriften Grefusa, som har holdt til i regionen Valencia siden 1929. Deres mål er å bidra med smakfullt tilbehør til alle anledninger innenfor middelhavskjøkkenet, som ikke uten grunn er kåret til verdens sunneste kosthold på grunn av det høye innholdet av olivenoljer med sunne fettsyrer, friske grønnsaker og naturlige ingredienser.

Tekst Spoon Agency
Foto Spoon Agency
Publisert 04.10.2022
Oppdatert 04.10.2022

Mer fra Ybarra