I samarbeid med Ybarra
Olivenolje i et kjøkkenglass med en skje oppi
Tema Tilbehør

11 ting vi lurer på om olivenolje

Er olivenolje sunt, og kan det egentlig brukes til steking? Her får du svaret på de elleve mest stilte spørsmålene om olivenolje.

1. Er olivenolje sunt?

Ja, olivenolje er sunt.

Ekstra virgin olivenolje er veldig sunt fordi den inneholder en gunstig fettsyresammensetning som er riktig i henhold til WHO sine retningslinjer og de norske kostrådene. I tillegg inneholder den vitamin E. Hvor sunn den er varierer med tanke på hva slags kvalitet den har og når på året den er høstet. Jo tidligere og jo grønnere olivenene er, jo mer antioksidanter har oljen. En olivenolje har generelt en sunn fettsyresammensetning og er rik på enumettede fettsyrer som kan bryte ned det dårlige kolesterolet i kroppen og bygge opp det gode kolesterolet.

2. Kan man bruke olivenolje til steking?

Ja, olivenolje passer ypperlig til steking.

Det er ingen som vet helt hvor myten om at man ikke kan steke med olivenolje kommer fra. Det er i middelhavslandene like vanlig å bruke olivenolje til steking, som til annen matlaging. Faktisk tåler olivenoljer av god kvalitet enda høyere temperaturer enn smør, som har et røykpunkt på 150-180 grader mot olivenoljens 210-220 grader (unntaket er klaret smør, som tåler høyere temperatur). Det er også høyere enn andre, vanlige vegetabilske oljer, som har et røykpunkt fra 180 grader og nedover.

Tips! Som alt annet fett skal verken ekstra virgin olivenolje eller olivenolje overopphetes. Hvis det ryker, hell ut oljen, tørk pannen og start på nytt.

SPOON 0702 Ybarra Steketips 13 SDM

Du kan både steke og marinere med olivenolje

3. Er olivenolje et naturlig produkt?

Ekstra virgin olivenolje består av 100 % naturlig fruktolje. Den lages rett og slett ved at olivenfrukten knuses til en slags pasta, og så presses oljen ut av dette. Den unike sammensetningen av fettsyrer har bidratt til at middelhavskosthold lenge har vært kjent som det sunneste kostholdet, og ekstra virgin olivenolje av god kvalitet er i tillegg full av helsebringende antioksidanter som fenol, polyfenol, fenolsyrer og hydrokarboner, ifølge ernæringsfysiologen i Bramat.no.

I motsetning til margarin er også olivenolje 100 % vegansk, noe stadig flere forbrukere setter pris på.

4. Hvordan oppbevare olivenoljen?

Olivenolje bør stå i et skap med stabil temperatur med korken godt skrudd på. Da eliminerer du olivenoljens tre fiender; lys, luft og varme.

Hvis du oppbevarer den i kjøleskap bør du være klar over at oljen koagulerer fra 9 grader og ned. Dermed må oljen tines før bruk og effekten av å ha den i kjøleskap blir borte fordi den i stedet må varmepåvirkes hver gang du skal bruke den.

5. Hvordan kaste olivenolje?

Brukt olivenolje kastes i matavfall fordi det er fett. Rotter liker fett og går gjerne i avløpsrør der det helles mye fett.

6. Hvorfor kaldpresset olivenolje?

Det riktige er kaldutpresset olivenolje. Mange tror at kaldutpresset olivenolje betyr at oljen er ekstra virigin, men det i seg selv er ikke nok til å få denne betegnelsen. Ekstra virgin er en streng klassifisering avhengig av flere krav, som tilsier at olivenoljen er av svært god kvalitet. Ekstra virgin olivenolje er som oftest kaldutpresset, det vil si det er brukt en produksjonsmetode der saften fra olivenbærene presses kontrollert under 27 grader.

Fordelen med kaldutpresset olivenolje, er at denne prosessen gjør at du beholder alle de gode egenskapene fra olivenene, blant annet antioksidanter og den gode smaken. Den sunne fettsyresammensetningen er den samme uansett om du velger en kaldutpresset eller raffinert olivenolje.

7. Hvordan velge olivenolje?

Velger du en ekstra virgin olivenolje får du olivenolje av god kvalitet. Den kommer i ulike varianter med hensyn til fruktighet, bitterhet og pepperaktighet, avhengig av hva slags olivensort den er laget av, hvor moden olivenen er når den høstes og presses og hvor den er dyrket (jordsmonn og klima).

Skal du lage en kraftig rett bør du bruke en kraftig olivenolje, lager du fisk eller salat synes mange det smaker bedre med en mild olje.

Ybarra tapas CI8 A1174 SDM

Ybarra Olivenolje original har en mild og god smak som passer godt både til steking, baking og marinade

8. Hva inneholder olivenolje?

Det er forskjell på olivenolje og ekstra virgin olivenolje. Ekstra virgin olivenolje inneholder bare fruktsaften fra oliven, men olivenolje er laget av lampanteolje som er vasket/raffinert for å fjerne all aroma, smak og farge, og tilsatt en viss mengde ekstra virgin eller virgin olivenolje (minimum 1 %). Ybarra Olivenolje original inneholder 15 % ekstra virgin, noe som gir den en myk og mild olivensmak som passer ypperlig til både steking og baking. Ybarra Extra virgin olivenolje har en mer krydret aroma og balanserte smaker som gjør at denne smaker ekstra godt i salater eller som topping på ferdige matretter.

Ybarra produkter

Velg mellom Ybarra Olivenolje original, kaldpresset Extra virgin olivenolje og økologisk Extra virgin olivenolje

9. Hvordan smaker olivenolje?

En god ekstra virgin olivenolje skal smake sunne, friske bær. Den skal ha god balanse mellom fruktighet, bitterhet og pepperaktighet. Du får både milde og kraftige varianter, så det er mange muligheter for å finne akkurat den du liker. Velger du ekstra virgin olje med god kvalitet kan du smake og lukte deg frem til den du liker best.

10. Kan man bruke olivenolje i håret?

Tja. Det er ikke vitenskapelig bevist, men det florerer av forskjellige tips på nettet.

Ifølge forskjellige helse- og skjønnhetstips er olivenolje fuktighetsgivende og kan bidra til å løse floker, gi håret glans og få det til å se sunnere ut. Vi har ikke prøvd, men det verste som kan skje er vel at det ikke virker?

11. Olivenolje som glidemiddel?

Ja, ekstra virgin olivenolje er et helt naturlig produkt som kan brukes som glidemiddel på linje med andre naturlige oljer, ifølge blant annet opplysningstjenesten ung.no.

Vi vil anbefale at du velger en olivenolje uten ekstra smakstilsetninger som chili eller hvitløk, og vær obs på at den kan sette flekker på laken og sengetøy.

Tekst Spoon Agency
Foto Spoon Agency
Publisert 26.09.2022
Oppdatert 04.10.2022

Mer fra Ybarra