I samarbeid med Patak's
SPOON Pataks Korma 3 WEB
Tema Tilbehør

Slik får du perfekt resultat på basmatirisen

Du har helt sikkert vært på restaurant og blitt servert en skikkelig god og luftig ris som alltid er bedre enn den du lager selv. Det er ikke så vanskelig å få til, og med noen enkle tips kan du lage fluffy og smakfull basmatiris hjemme.

Slik koker du basmatiris

  1. Beregn ca 1 dl ris per person og skyll den godt i ca. 20 sekunder for å få vekk noe av stivelsen. Dersom du har god tid lar du risen ligge i vann i 20 minutter i tillegg. Bytt ut vannet med jevne mellomrom til vannet er klart.
  2. Ha risen i en kjele. Hell over vann til vannet dekker ca. 3 cm over risen og legg på lokk.
  3. Kok opp på høy temperatur. Når vannet koker senker du temperaturen til lav. La det trekke under lokk til vannet har fordampet, det tar ca. 15- 20 minutter.
  4. Det er veldig fristende å røre i kjelen underveis, men ikke gjør det. Det vil nemlig gjøre at risen klumper seg sammen og gi en ulekker konsistens.
  5. Når risen har kokt ferdig, ta av lokket og la det dampe i 10 minutter før du rører i risen.
  6. For å unngå at det svir seg, er det lurt å bruke en kjele med tykk bunn som fordeler varmen godt.

Tips og triks

De aller fleste av oss gjør veldig lite ut av risen, og det er ikke så lett å være kreativ. Men det finnes enkle grep du kan gjøre for å at risen blir enda bedre.

Kokosris

Bytt ut deler av vannet med kokosmelk, og tilbered risen på vanlig måte. Dette vil gi en deilig kokossmak på risen, og en ekstra piff til retten.

Bytt ut vannet med buljong

Dersom du ønsker enda mer smak på risen kan du bytte ut vannet med buljong. Her tilpasser du type buljong ut fra retten du skal lage.

Stek risen før du koker

Dersom du steker risen før du koker den, får den en deilig nøtteaktig smak som kan gi en ekstra dybde til retten.

Smakstilsetninger

For enda mer smak kan du steke risen sammen med for eksempel hvitløk, løk, vårløk og chili.

Oppbevaring

Ris kan inneholde bakterier som ikke drepes ved koking, og derfor bør man ikke la risen stå i romtemperatur for lenge. Skal du spise restene av risen må det oppbevares i kjøleskap eller mellom 6-8 °C. Risen bør heller ikke stå i kjøleskapet i mer enn to dager.

Forskning.no

Tekst Spoon Agency
Foto Spoon Agency
Publisert 02.02.2023
Oppdatert 17.02.2023

Mer fra Patak's