I samarbeid med

Spanakopita (gresk spinatpai)
Middag / Lunsj

Spanakopita (gresk spinatpai)

Oppskrift

Spanakopita er en gresk pai som er laget med flere lag filodeig, fylt eller innbakt med spinat og kremet fetaost.

Tid


90 min

Antall porsjoner


Dette trenger du


  • 2 løk
  • 1 dl GAEA Sitia Extra Virgin Olivenolje
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 800 g spinat
  • 6 egg
  • 1 ts revet muskatnøtt
  • 50 g revet parmesan
  • 200 g fetaost i blokk
  • 3 ss brødsmuler eller griljermel
  • 10-12 ark filodeig
  • Egg til pensling
  • 2 løk
  • 1 dl GAEA Sitia Extra Virgin Olivenolje
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 800 g spinat
  • 6 egg
  • 1 ts revet muskatnøtt
  • 50 g revet parmesan
  • 200 g fetaost i blokk
  • 3 ss brødsmuler eller griljermel
  • 10-12 ark filodeig
  • Egg til pensling
  • 2 løk
  • 1 dl GAEA Sitia Extra Virgin Olivenolje
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 800 g spinat
  • 6 egg
  • 1 ts revet muskatnøtt
  • 50 g revet parmesan
  • 200 g fetaost i blokk
  • 3 ss brødsmuler eller griljermel
  • 10-12 ark filodeig
  • Egg til pensling
  • 2 løk
  • 1 dl GAEA Sitia Extra Virgin Olivenolje
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 800 g spinat
  • 6 egg
  • 1 ts revet muskatnøtt
  • 50 g revet parmesan
  • 200 g fetaost i blokk
  • 3 ss brødsmuler eller griljermel
  • 10-12 ark filodeig
  • Egg til pensling

Slik gjør du


  1. Forvarm ovnen til 180 grader, over- og undervarme.
  2. Finhakk løken.
  3. Varm opp 1 ss GAEA Sitia olivenolje i en stekepanne og stek løken på middels varme til den er myk og gylden. Krydre med salt og pepper. Sett til side og avkjøl.
  4. Bruker du frossen spinat? Press ut så mye vann som mulig av den tinte spinaten, gjerne i flere omganger. Tørk godt med kjøkkenpapir.
  5. Ha spinaten over i en bolle og rør inn egg, muskatnøtt, stekt løk, parmesanost, fetaost og brødsmuler. Krydre med salt og pepper.
  6. Pensle en kakeform på ca. 23 cm med GAEA Sitia olivenolje. Pensle ett og ett filodeig-ark om gangen med olivenolje og legg det pent i formen. La en del av deigen henge over formen, disse brettes over fyllet til slutt for å forsegle toppen. Pass på at bunnen og sidene er dekket med flere lag filodeig.
  7. Hell egg- og spinatfyllet over i midten av formen og press det lett ned. Forsegl toppen med filodeig og pensle med olivenolje.
  8. Stek paien på midterste rille til toppen er gylden og fyllet er gjennomstekt, ca. 45-60 minutter.
  9. La paien hvile før servering, ca 15 minutter, og server med en frisk salat.

Tips! Paien er også god dagen etter og kan fint lages i dagen i forveien.