I samarbeid med

Loukoumades (greske donuts)
Dessert / Bakst

Loukoumades (greske donuts)

Oppskrift

Loukoumades er grekernes versjon av donuts. Små, herlige og søte munnfuller som er fritert gylne og toppet med honning, kanel og valnøtter.

Tid


90 min

Antall porsjoner


Dette trenger du


Loukoumades

  • 1,25 dl romtemperert vann
  • 1,25 dl romtemperert melk
  • 1 ts tørrgjær
  • 1 ss sukker
  • 225 g hvetemel
  • 0,5 ts salt
  • 2 ss GAEA Sitia Extra Virgin olivenolje
  • Nøytral olje til fritering
  • 2,5 dl romtemperert vann
  • 2,5 dl romtemperert melk
  • 1 ts tørrgjær
  • 2 ss sukker
  • 450 g hvetemel
  • 1 ts salt
  • 4 ss GAEA Sitia Extra Virgin olivenolje
  • Nøytral olje til fritering
  • romtemperert vann
  • romtemperert melk
  • tørrgjær
  • sukker
  • hvetemel
  • salt
  • GAEA Sitia Extra Virgin olivenolje
  • Nøytral olje til fritering
  • 5 dl romtemperert vann
  • 5 dl romtemperert melk
  • 1,5 ts tørrgjær
  • 4 ss sukker
  • 900 g hvetemel
  • 2 ts salt
  • 8 ss GAEA Sitia Extra Virgin olivenolje
  • Nøytral olje til fritering

Tilbehør

  • Honning
  • Kanel
  • Hakkede nøtter
  • Honning
  • Kanel
  • Hakkede nøtter
  • Honning
  • Kanel
  • Hakkede nøtter
  • Honning
  • Kanel
  • Hakkede nøtter

Slik gjør du


  1. Ha vann, melk, sukker og gjær i en bolle og visp til gjæren er helt oppløst. La hvile 5 minutter til gjæren aktiveres og det begynner å skumme.
  2. Tilsett hvetemel og salt, og elt ingrediensene sammen i en kjøkkenmaskin på høy hastighet til du får en jevn røre, ca. 2 minutter.
  3. Tilsett GAEA olivenolje og elt inn i deigen.
  4. Dekk bollen med litt plastfolie og la røren heve på et lunt sted, minst 1 time.
  5. Finn frem en dypbunnet stekepanne, hell i stekeolje og varm opp på middels høy varme. Test om oljen er varm nok ved å dyppe en liten bit av deigen i oljen. Hvis det bruser, er oljen klar. En mer nøyaktig måte er å bruke et kjøkkentermometer og måle temperaturen på oljen til 160 grader.
  6. Det er viktig å være forsiktig med varm olje. Ha alltid et lokk og gode grytekluter tilgjengelig i nærheten.
  7. Dypp en spiseskje i litt olje og la den renne av.
  8. Ha litt deig over i håndflate. Bruk håndflaten til å presse ut en liten porsjon deig mellom tommelen og pekefingeren, som om du lager en knyttneve. Ta tak i deigkulen med skjeen og la den falle ned i den varme oljen. Gjenta denne prosessen til overflaten av pannen er passe fylt opp. Du bør dyppe skjeen i oljen og la renne av hver gang, slik at røren ikke setter seg fast på skjeen.
  9. Bruk 2 skjeer for å vende loukoumadene i oljen slik at de blir jevnt stekt. Stek til de er gyldenbrune og legg over på et kjøkkenpapir for å renne av. Gjenta med resten av deigen.
  10. Legg de ferdige loukoumadene over på et fat og dryss over honning, kanel og hakkede valnøtter.
Loukoumades (greske donuts)

Loukoumades (greske donuts)