I samarbeid med Heinz
pavlova med bær
Anledning 17. mai

Ingrediensen som hjelper deg å lykkes med baksten

Vil du ha saftigere grovbakst, paideig som ikke smuldrer og en superluftig marengs? Eplesidereddik er ingrediensen som hjelper deg med å lykkes.

Det er en stor sannsynlighet for at du allerede har denne ingrediensen på kjøkkenet, men du har kanskje ikke fundert over hvor allsidig den faktisk er.

Det er nemlig klassikeren Heinz eplecidereddik vi snakker om. Den syrlige eddiken som kommer fra gjæret eplejuice. Noen dråper av denne litt magiske ingrediensen kan faktisk hjelpe deg med å lykkes med en rekke oppskrifter du kjenner til.

Paideig som ikke smuldrer

Å lage paideig fra bunnen kan fort bli en smuldret affære. Den går ofte i oppløsning i stedet for å stramme seg opp. Prøv å tilsette 1 teskje Heinz eplecidereddik neste gang du lager paideig. Eplesidereddiken tilsetter du samtidig som du tilsetter det iskalde vannet.

Eplesidereddik gir melet og glutenet et syrligere og tøffere miljø å jobbe i, som kan gjøre deigen enklere å jobbe med når den skal bakes ut.

Et must når du skal lage pavlova

Pavlova er nesten som nasjonalkake å regne. Særlig i mai og gjennom sommeren kan vi nesten ikke få nok av denne herlige kaken, men også til jul er det en populær dessert. Siden den kan toppes akkurat som man vil, er det også en allsidig kake som kan varieres i det uendelige.

Det som gjør pavlova så spesiell er den luftige og fløyelsmyke marengsen, som er sprø på utsiden og myk inni. Hemmeligheten til denne teksturen er eplesidereddik. Eplesidereddik stabiliserer eggehvitene som piskes og lar dem holde på mer luft. Det gir den himmelske og luftige pavlova-marengsen vi alle elsker.

Saftigere grovbakst

Synes du at de grove brødene ofte blir tørre og tunge? En viktig del av hemmeligheten bak et saftig brød, er å bløtlegge kornene på forhånd. Baker du brød med en stor andel grovt mel, og særlig om du baker med rugmel, er den andre hemmeligheten å tilsette litt eplesidereddik i deigen.

Eplesidereddiken senker pH-verdien i deigen og gjør at det grove melet binder opp mer vann. Da blir brødet både saftigere og deigen blir mindre klissete.

God erstatning for egg

Skal du bake allergivennlige kaker, er eplesidereddik en god erstatning for egg. Når du blander eplesidereddik med natron eller bakepulver, så fungerer det som et bindemiddel for å få en saftig og luftig kake – helt uten bruk av egg.

Eplecidereddik og natron

Stadig flere bruker oppskrifter fra andre land, og da kanskje særlig fra USA. Det har gjort at flere velger å bake med natron fremfor bakepulver. Forskjellen på disse to er at bakepulver er tilsatt syre som hevemiddelet reagerer med for å danne gasser. Baker du med natron derimot, er det helt essensielt å tilsette syre for å få luftig og velsmakende bakst.

1 ts eplesidereddik til hver teskje natron er alt du trenger for at baksten skal bli både luftig og saftig. Og en annen fordel? Bruker du natron og eplesidereddik kan du steke vaflene med en gang siden røren ikke behøver å svelle.

Tekst Spoon Agency
Foto Spoon Agency
Publisert 12.08.2022
Oppdatert 15.09.2022

Mer fra Heinz