I samarbeid med Caj P.
Kulegrill med forskjellig type grillmat på
Tema Grilling

Grillekspertens 5 enkle tips: Slik unngår du tørr og smakløs grillmat

Det er ikke vanskelig å lykkes med grillmaten hvis du følger disse enkle tipsene fra grillekspert Daniel Barry.

– Det er en del som vegrer seg for å grille annet enn pølser og burgere, fordi de er redde for at resultatet skal bli dårlig. Det er det imidlertid ingen grunn til! Nå finnes det mange produkter i butikken som det nesten er umulig å mislykkes med, sier Daniel Barry.

Ser vi bort fra frykten for å brenne fast eller steke tørt kjøttet, er grilling egentlig ikke så komplisert. Du må bare planlegge litt og gjennomføre grillingen ut fra hva du skal legge på grillen.

Det å grille tynne grillskiver blir noe helt annet enn å grille en hel kylling, og du må derfor tilberede maten forskjellig, akkurat som du ville gjort inne på kjøkkenet.

Her er grillekspert Daniel Barrys beste tips til deg som vil lykkes ved grillen:

marinade blir penslet på kjøtt som ligger på grillen

1. Bruk marinade på kjøttet

Noe kjøtt og fisk selges ferdigmarinert, men det er ikke noe problem verken å marinere eller lage marinaden selv. Det er ikke mange ingrediensene som skal til, men husk at én er viktigere enn de andre: Alle marinader skal inneholde en syre.

– Syrens oppgave er å bryte ned kjøttstrukturen litt, slik at det oppleves som mørere og saftigere enn det ville gjort hvis du ikke marinerte kjøttet, forklarer Barry.

Kjøttet kan marineres alt fra 20 minutter til flere timer, og en grei tommelfingerregel er at lys marinade passer til hvit fisk og lyst kjøtt, mens mørk marinade passer til mørkt kjøtt og rød fisk.

2. Temperer kjøttet før grilling

Kjøttet skal alltid tempereres før du griller det. Da blir kjøttet ditt mørere. Daniel Barry sammenligner det å steke kjøleskapskaldt kjøtt med det å stikke kalde tær ned i et badekar med glovarmt vann.

– Da trekker du tærne til deg, akkurat slik du kan se at kotelettene buler opp hvis du legger dem i stekepannen mens de er kalde. Det iskalde kjøttet strammer kjøttstrukturen sammen, og resultatet blir et seigere kjøtt, sier han.

Et lite kjøttstykke bør ligge i romtemperatur omtrent 30 minutter før du legger det på grillen, mens et stort kjøttstykke trenger en time eller lenger.

mann står ved grillen og snur på store kjøttstykker

3. Indirekte eller direkte varme?

Når du griller på direkte varme, griller du direkte over varmekilden. Denne formen for grilling passer best for tynne kjøttstykker, fiskestykker, skalldyr, grønnsaker, pølser og hamburgere som trenger mindre enn 20 minutter steketid.

Hvis du skal grille store kjøttstykker, hel fisk og hel kylling med steketid over 20 minutter, passer det bedre med indirekte varme. Dette blir omtrent som langtidssteking i ovn. På en gassgrill legger du da maten på siden av gassblusset eller skrur ned varmen, og på en kullgrill kan du legge alt kullet på en side, slik at du får indirekte varme på den andre siden.

Du kan også kombinere direkte og indirekte varme. Da griller du først på direkte varme, slik at kjøttet får fin farge, og så steker du det ferdig på indirekte varme.

4. Pensle med grillolje under steking

Grillolje kan minne mye om marinade, men du bør likevel ikke droppe grillolje under steking selv om du har marinert kjøttet. De to produktene har nemlig litt forskjellige oppgaver.– Når du pensler kjøttet med grillolje, unngår du at det blir for mye væsketap under stekingen. Grilloljen kapsler på en måte kjøttsaften inne, slik at resultatet blir bedre, forklarer Barry.Ha gjerne en skål med grillolje stående ved siden av grillen, slik at du kan pensle med jevne mellomrom.

5. Bruk steketermometer

Det kan være vanskelig å beregne steketiden, særlig hvis du skal grille store kjøttstykker. Da er et steketermometer til god hjelp. Ha steketermometeret tilgjengelig og bruk det når du griller.

Grillekspert Daniel Barry påpeker også at du ikke skal steke kjøtt eller fisk helt til det har oppnådd den ønskede temperaturen.

– Maten ettersteker flere grader etter at du tar det av grillen. Hvis du venter til kjernetemperaturen på kjøttstykket er der den skal være før du tar det av grillen, vil resultatet bli tørt kjøtt. Ta kjøttet av grillen når termometeret viser fem til sju grader for lite, sier han.

Forskjellige Caj P. grillprodukter

Du finner et stort utvalg Caj P.-produkter i norske dagligvarebutikker i grillsesongen

Selv velger han som regel å grille hele kjøttstykker fem til ti minutter på høy varme på hver side, så de får fin farge, og deretter legger han det på indirekte varme.

– Mot slutten av steketiden griller jeg kjøttet fem minutter og lar det så hvile fem minutter før jeg legger det på grillen igjen, hvis temperaturen ikke er høy nok ennå. Slik holder jeg på til det har oppnådd riktig temperatur. Det gjør det enklere å holde kontroll, tipser han om.

Husk at du får kjøpt både marinader, grilloljer og sauser fra Caj P. i de aller fleste norske matbutikker om sommeren.

Tekst Spoon Agency
Foto Spoon Agency
Publisert 22.08.2022
Oppdatert 15.09.2022

Mer fra Caj P.