I samarbeid med Caj P.
SPOON Caj P Cæsar dressing Cæsarsalat 1 web
Tema Tilbehør

Alt du trenger å vite om caesarsalaten

"Alle" kjenner til og liker smaken av caesarsalat. Men hvor kommer den egentlig fra? Og hvorfor liker vi den så godt?

Hvor kommer Caesarsalat fra?

Caesarsalat er en rett du får servert på mange italienske restauranter, men Caesarsalaten ble faktisk ikke oppfunnet i Italia. Den ble utviklet av en italiener som utvandret til Mexico, og startet restauranter i både USA og Mexico.

Cesare Cardini utviklet denne berømte salaten i Tijuana, Mexico i 1924. Dette skjedde da restauranten Caesar’s i Tijuana den 4. juli, selve nasjonaldagen i USA, gikk tom for mat. De måtte rett og slett klare seg med det de hadde, og en av de mest berømte rettene var oppfunnet.

Uenighet om ingrediensene

Caesarsalaten består tradisjonelt av romanosalat, olivenolje, limesaft, worcestershiresaus, hvitløk, egg, parmesan, krutonger og pepper. I flere oppskrifter er det også er helt vanlig å bruke både ansjos, bacon, sitron og kylling.

Tanken var at man skulle bruke salatbladene som en liten kopp, slik at den kunne spises med hendene.

I originaloppskriften brukte de lime og ikke sitron. Det var faktisk en feil i oversettelsen av det spanske ordet “limón", som ved en feiltagelse ble tolket som “lemon”. Ansjosen ble faktisk ikke lagt til før i 1946 da spaltisten Dorothy Kilgallen skrev ansjosen inn i en av sine spalter, noe Cardini ikke var spesielt fornøyd med. Så om du ikke liker ansjos kan du droppe den med god samvittighet.

Verdens mest kjente salat?

Så hvorfor ble caesarsalaten så populær? Allerede i 1953 ble den berømte salaten kåret til “den beste oppskriften som har kommet fra USA de siste 50 årene”.

Det er selvsagt flere grunner til dette. I tillegg til den gode smaken, er den superenkel å lage, med rimelige ingredienser som er lett å få tak i. Den er godt balansert mellom det søte, salte, syrlige og umami. I tillegg gir salaten og krutongene deilig crisp, og dressingen gir en kremet finish.

Tekst Spoon Agency
Foto Spoon Agency
Publisert 22.08.2022
Oppdatert 09.05.2023

Mer fra Caj P.