I samarbeid med

Dette er forskjellen på tapas og pintxos
Middag / lunsj

Dette er forskjellen på tapas og pintxos

Inspirasjon

Tapas og pintxos – sikre vinnere når du skal servere god mat til mange gjester. Men hva er egentlig forskjellen på disse to? Her får du en oversikt og gode tips til hva du kan lage.

Den tradisjonsrike tapasen og den litt mer moderne pintxosen gir et hav av muligheter, og det blir stadig mer populært å invitere på mange små retter, men vet du hva det er du egentlig serverer? Det er det mange grunner til at rettene har skapt forvirring utenfor det spanske riket med lokale forskjeller, både i stil og navn. Her er et kort forsøk på å gi en liten pekepinn i riktig retning.

Tapas

En grunnleggende forskjell mellom tapas og pinxtos, er hvordan de kom til. Tapas ble til allerede i middelalderen, og ble ofte servert som en liten snack på huset til det du hadde i glasset. Det kunne være oliven eller litt ost, servert på en liten tallerken eller brikke. Siden har tradisjonen blitt utvidet til en rekke små retter, og i dag kan du ofte bestille en hel tallerken av små tapasretter, som et måltid i seg selv. Her handler det ikke så mye om hva som serveres, men mengden – og er ofte en mindre porsjon av en rett, enten det er kjøttboller i saus eller potetomelett.

Pinxtos

Pinxtos er på andre siden mye nyere, og kom til i Baskerland i Nord-Spania på 1930-tallet. «Pinxtos» kommer fra ordet «å stikke», og er tradisjonelt en brødbit med noe godt oppå, holdt sammen av en tannpirker eller lignende. Der tapas er et bredt begrep, og i praksis er mindre versjoner av større retter, er pinxtos hovedsakelig én liten servering – stukket med en liten pinne.

Fire sommerlige pintxos du kan lage hjemme

Pintxos er perfekt til de dagene du ikke trenger et fullt tapasbord, men gjerne vil kose deg med enkel fingermat og god drikke. Bli inspirert her!

Gå til oppskriften

Dette kan du lage

Hva kan man så lage hvis man skal servere noe lite og spansk? Tradisjonsrike retter som kan enkelt kan serveres i mindre porsjoner er paella, en klassisk risrett med safran og det du måtte ha av kjøtt, og potetomelett, som er lett å dele. Vil du lage noe mindre som kan spises i en jafs, er albondigas (kjøttboller med spicy saus) på en skive lys baguette et godt alternativ.

Vil du derimot lage deilig snacks som kan plukkes på, er det mye som kan serveres sammen i skåler. Fylte oliven, manchego og Snatt's bocaditos og palitos er en god match.