I samarbeid med

Denne ingrediensen trenger du i alle marinader
Middag / lunsj

Denne ingrediensen trenger du i alle marinader

Inspirasjon

En god marinade løfter smaksopplevelsen på grillmaten din til nye høyder. Sett den sammen av smaker du liker godt, men husk at det er én ingrediens alle marinader skal inneholde.

– En marinade kan enten være vann- eller oljebasert, men den må alltid inneholde en syre, forteller grillspesialist Daniel Barry.

Hvis den er oljebasert, er det så å si ingen forskjell på en marinade og en grillolje. Bruken er derimot forskjellig: Når du marinerer kjøttet, lar du det ligge alt fra 20 minutter til flere timer i marinaden, og målet er å gi en så god smaksopplevelse som mulig.

– Marinaden trenger inn i kjøttet eller fisken og setter smak på det. Dette er takket være syren. Syren bryter ned kjøttstrukturen og tyggemotstanden slik at kjøttet blir saftigere og oppleves som mørere, forklarer han.

Også grønnsaker smaker ekstra godt med en marinade

Også grønnsaker smaker ekstra godt med en marinade

Velg smaker du liker godt

Når du skal velge marinade, er det ingenting i veien for å velge kun basert på smak. Har du en favorittmarinade, må du gjerne bruke den både på kjøtt og fisk, men Barry minner om at det er en liten ulempe ved dette.

– Hvis du kjøper to liter marinade og bruker den samme marinaden på alt, vil jo også all grillmaten din smake ganske likt, påpeker han.

Likevel er han tilhenger av at verken marinering eller matlaging gjøres mer komplisert enn nødvendig.

– Ofte finner man oppskrifter som reklamerer med at «så enkelt kan du lage din egen marinade», men så inneholder oppskriften 12 ingredienser. Da er det jo egentlig ikke så enkelt.

Enkelt med ferdiglaget

Nå finnes det mange gode, ferdiglagde marinader å velge mellom i butikken, og enklere enn det kan det naturligvis ikke bli.

– En grei huskeregel er at mørke marinader passer på mørkt kjøtt og lyse på lyst. På hvit fisk og lyst kjøtt smaker det for eksempel godt med en marinade basert på hvitløk, sitron og olje, sier han.

På mørkt kjøtt og rød fisk passer det godt med en marinade laget av for eksempel soyasaus, rødvin og BBQ-krydder.

– Men liker du en smak veldig godt, kan den selvfølgelig passe uansett hva du velger å grille, legger han til.

Se gjerne etter disse marinadene fra Caj P. i din lokale matbutikk

Se gjerne etter disse marinadene fra Caj P. i din lokale matbutikk

Husk grillolje

Selv om du har marinert kjøttet eller fisken godt og sørget for masse god smak, betyr imidlertid ikke det at du ikke trenger å pensle med grillolje mens kjøttet stekes. «Både og» er nemlig helt perfekt når du griller.

Når du pensler, bidrar dette til at kjøttsaften kapsles inne og resultatet blir enda bedre. Bruker du grillolje på kjøttstykket og griller det på direkte varme, vil du også gjerne oppleve at kjøttstykket får en mer crispy overflate.

– Dette kan gi et helt fantastisk resultat, avslutter grillekspert Daniel Barry.