I samarbeid med

Så enkelt kan du invitere på mezze
Middag / lunsj

Så enkelt kan du invitere på mezze

INSPIRASJON

Mezze tar matentusiaster med storm. Nå kan du også enkelt invitere gjester på mezze. Se hvordan.

Mat fra Midtøsten har lenge vært i trendkikkerten, og nå har det for alvor gjort sitt inntog på norske kjøkken.

Al'Fez er en serie med kvalitetsprodukter inspirert av kjøkkenene i Nord-Afrika og Midtøsten. Den ble grunnlagt av matentusiasten Sam Jacobi, der ideen bak Al'Fez-merket var inspirert av hans barndom i Midtøsten. Produktene er superenkle å tilberede og passer like godt i en hektisk hverdag som til å forberede en mezze-aften med venner og familie.

«Se for deg en livlig souk i hjertet av Jerusalems arabiske kvarter på 1970-tallet. Som barn ville jeg oppleve alle de fargerike aromaene og smakene til den enkle, men utrolig deilige maten. Jeg kommer aldri til å glemme da jeg satt på en av de mange tradisjonelle kafeene for å nyte nylaget hummus, sjenerøst dryppet med jordansk olivenolje - servert sammen med nybakt brød.»

Hummus laget med Al'Fez Tahini

Hummus laget med Al'Fez Tahini

Hva er mezze?

Mezze kommer opprinnelig fra oldtidens Persia, og kom til livs på samme måte som tapas – som noe smått servert til noe godt å drikke. Siden har det utviklet seg til å bli en tradisjon i seg selv, dog i en litt utvidet skala.

Kort sagt er mezze både god mat og en sosial aktivitet i én. Her handler det ikke så mye om akkurat hva som finnes på bordet, men at det finnes mye forskjellig å velge mellom. På et mezze-bord finner du ofte mange småretter i ulike skåler, og det er disse smårettene og hvordan de spises som sammen utgjør «mezze». Det skal være sosialt, det skal deles, og tradisjonelt sett skal det spises med fingrene.

Harissamarinerte kyllingspyd med couscous og hummus.

Harissamarinerte kyllingspyd med couscous og hummus.

Hva som finnes på bordet varierer, men det er som regel både kalde og varme retter, som stekt kjøtt, salat, retter laget på stekte grønnsaker, tørket frukt, dipper og brød. Et klassisk mezze-bord bugner av smaker og sterke farger, slik at alle har noe godt å velge mellom (og noe å snakke om). Siden det ofte består av mye grønnsaker, er det et godt alternativ til annen helge- og festmat - og et godt alternativ til deg som vil spise mer plantebasert. Formatet gjør det enkelt å dele, og perfekt å servere middagsgjester.

Hva kan jeg servere på mezzebordet?

Når man skal lage klassisk mezze, er det mye godt å velge mellom.

Ofte serveres en hovedrett, for eksempel marokkanske kjøttboller i en god saus. Vil du heller ha kylling, vil en aprikos- og koriandersaus både gjøre seg godt til kyllingen, og gjøre stas på den søtere delen av menyen – tørket frukt er nemlig ofte å finne i en skål et sted på bordet. Harissamarinerte kyllingspyd er også perfekte å ha på bordet.

Mezze-bord med ulike smaker

Mezze-bord med ulike smaker

Husk grønnsaker og dipp

Ønsker man å gå vegetar, er gryterett en fin vei å gå. Gryter har sterke røtter i Midtøsten, og her er det mange varianter å velge mellom. Hva med en harissagryte med linser, basert på en smakfull røkt harissasaus? Andre klassiske vegetarinnslag er falafel, som er friterte kikertboller, og fylt aubergine. Snitt i to, grav ut litt av innmaten, og fyll med en blanding av stekt tomat, paprika, løk og krydder. Perfekt med en yoghurt- og myntedressing.

For ja, det må noe ekstra til. Noe man kan dyppe det nystekte brødet i, eller helle over kjøttet som garnityr. En klassisk dipp når du skal lage tradisjonell mezze, er hummus, en dipp basert på kirkerter og Tahini. Denne kan lages i god tid og oppbevares i kjøleskapet, så slipper du å tenke på det når gjestene er på vei.